Ingrediënten voor 4 personen

500 gram clams

750 gram kabeljouwmoten

300 gram inktvis 

150 ml witte wijn

5 tomaten (gepeld en in blokjes)

1 ui (gesnipperd)

2 teentjes knoflook (gesnipperd)

1 chilipeper (fijngehakt)

4 el olijfolie

600 ml visbouillon

1 el peterselie (gehakt)

citroensap

zout

peper

1 ciabatta

Bereidingswijze

1. Spoel de clams en maak ze schoon. Kook ze afgedekt in de witte wijn tot de schelpen open zijn. Neem van het vuur. Gooi gesloten exemplaren weg. Spoel de kabeljauwmoten, dep goed droog en snij ze in stukken. Maak de inktvis schoon. Dompel de tomaten 20 seconden in kokend water. Spoel meteen onder koud water. Ontvel en ontpit de tomaten en snij ze in blokjes. Pel en snipper de ui en de knoflook. Hak het chilipepertje fijn.

2. Fruit de ui met de knoflook en het chilipepertje glazig in 2 el olie. Blus met visbouillon en voeg de inktvis toe. Laat afgedekt 20 minuten zachtjes koken. Voeg de vis en de tomaten toe en laat nog 5 tot 8 minuten garen op een zacht vuurtje. Voeg als laatste de clams met hun kookvocht toe. Bestrooi met fijngehakte peterselie. Breng op smaak met citroensap, peper en zout.

3. Snij de ciabatta in dunne sneetjes en bak ze krokant in de rest van de olie (of besprenkel ze met olijfolie en rooster ze in de oven). Laat drogen op keukenpapier en serveer bij het vispotje.