Een paella naar authentiek Spaans recept met chorizo, kalkoen, erwtjes, mosselen en garnalen. De saffraan en chorizo geven deze eenpansmaaltijd een prachtige rode kleur. Een speciale paellapan wordt aangeraden, maar bereiding in een hapjespan met deksel gaat ook uitstekend. 

Ingrediënten (voor 6 personen)

4 el olijfolie

1 gesnipperde ui

2 fijngesneden teentjes zwarte knoflook

350 gr Bomba rijst

150 gr chorizoworst

500 gram kalkoendijen 

500 gram garnalen zonder kop

500 gr mosselen

1 liter kippenbouillon

100 ml witte wijn

1 takje verse tijm

1 klein plukje saffraan

zout en versgemalen zwarte peper

2 tomaten, ontdaan van de pitten en in kleine stukjes gesneden

75 gram doperwten 

1 rode paprika in blokjes

grote handvol gehakte platte peterselie

2 citroenen in partjes

Bereiding

  • De olijfolie in een grote (paella)pan op middelmatig vuur verhitten. Fruit de ui en knoflook en toe en roer gedurende een paar minuten goed door. 

  • Snij de chorizo en kalkoen in blokjes en voeg dit samen met de rijst toe aan het ui en knoflook mengsel. Bak gedurende 2 tot 3 minuten aan.

  • Voeg de helft van de bouillon toe en roer door. Voeg vervolgens wijn, tijm en saffraan toe. Breng op smaak met zout en peper. Breng aan de kook en laat zo'n 15 minuten sudderen. Roer af en toe.

  • Proef de rijst om te zien of hij al gaar is. Als de rijst nog niet gaar is, voeg dan 1/3 van de resterende bouillon toe en roer dit goed door elkaar. Laat het gerecht nog zo’n 5 minuten langzaam pruttelen.

  • Roer de tomaten, paprika en erwtjes door de rijst en laat het geheel 2 minuten koken. Leg de garnalen en mosselen erop, bedek de hele pan met een deksel of aluminiumfolie en laat dit zo nog 3 tot 5 minuten doorkoken.

  • Verwijder de deksel of aluminiumfolie en strooi gehakte peterselie over het gerecht. Garneer met de partjes citroen. Serveer het gerecht met de (paella)pan op tafel!