Stamppot Winterpostelein

Winterpostelein komt van oorsprong uit Noord-Amerika en Groenland. Ook komt het mondjesmaat voor in de hogere gebieden langs de Middellandse zee. Winterpostelein wordt tegenwoordig gewoon in Nederland verbouwd. Het is een plantje dat goed tegen de kou kan en is bestand tegen vorst.  De groente bevat een hoog gehalte aan vitamine C, en heeft een friszure smaak.

Het is een smakelijke en verrassende groente om rauw te gebruiken in een stamppot. Bijvoorbeeld ter afwisseling van andijvie. 

Ingrediënten (voor 2 a 3 personen)

300 gram winterpostelein

600 gram Oer aardappelen

scheutje halfvolle melk

1 teentje knoflook

1 middelgrote ui

1 eetlepel mosterd

Peper en zout uit de molen

Pompoen- en pijnboompitjes

150 gram geraspte oude kaas

  • Was de winterpostelein. Kook de aardappels beetgaar en stamp ze fijn met een stamper, voeg een scheutje halfvolle melk toe. 
  • Snipper de ui en bak totdat ze glazig worden. Voeg de knoflook toe en fruit de knoflook. Voeg hierna een eetlepel mosterd toe en breng op smaak met peper en zout uit de molen. Rooster de pompoen- en pijnboompitjes in een pan en voeg dit toe aan het ui-knoflookmengsel. 
  • Roer het mengel door de puree en warm de puree even op. Voeg de winterpostelein toe en roer als laatste de geraspte kaas er doorheen.

De stamppot van winterpostelein is perfect te combineren met bijvoorbeeld parelhoenbouten uit de oven of een Livar rookworst.