Zomerse salade Niçoise

 

Ingrediënten

 

200 gram tonijn, vers of uit blik

8 gezouten ansjovisfilets

20 gram zwarte olijven

4 eieren, zachtgekookt en in kwarten

8 radijsjes, in kwarten

hand vol cherrytomaten

hand vol gemengde sla

2 stuks little gem

halve rode ui, in ringen

halve komkommer, in plakjes

beetje verse bieslook

geroosterd brood

 

Voor de groene saus

 

500 gram courgette

1 teen knoflook

bosje basilicum

hand vol peterselie

40ml olijfolie

10ml sherryazijn

 

Voor de dressing

 

90ml olijfolie

40 gram cherrytomaten

30ml balsamicoazijn

1 teen knoflook

peper en zout

 

Bereidingswijze

 

Begin met het maken van de groene saus. Snijd de courgette in vieren en verwijder de zaden. Pel de knoflook, pluk de basilicum en peterselie.

 

Breng een pan met gezouten water aan de kook en kook de courgette, knoflook en kruiden in ongeveer 3 minuten gaar. Koel direct terug in ijswater.

 

Knijp zoveel als mogelijk water uit de courgette, kruiden en knoflook. Doe samen met de olijfolie en azijn in een blender en draai glad. Breng op smaak met peper en zout.

 

Maak voor de dressing de cherrytomaten en knoflook fijn in een vijzel. Voeg langzaam de olijfolie en azijn toe en meng goed. Breng op smaak met peper en zout.

 

Meng in een grote kom de ansjovis, tonijn (gegrild wanneer je verse gebruikt), eieren, olijven, tomaten, rode ui, komkommer, radijsjes, little gem en salade.

 

Schep wat groene saus op de borden en verdeel daarover de salade. Besprenkel met de dressing en serveer met geroosterd brood.