Zeebaars met puree en tapenade

 

Ingrediënten

 

2 zeebaarsfilets van 170 gram

4 middelgrote, kruimige aardappelen

1 teentje knoflook

100 ml olijfolie extra vergine

peper en zout

 

Voor de tapenade

 

200 ml olijfolie extra vergine

20 gram zwarte knoflook

100 gram rode paprika, in blokjes

40 gram kappertjes, gehakt

200 gram gepelde tomaten, in blokjes

80 gram zwarte olijven, gehakt

25 gram peterselie, gehakt

25 gram basilicum, fijngesneden

25 gram kervel, gehakt

 

Bereidingswijze

 

Bereid de tapenade 2 dagen van tevoren als volgt: meng alle ingrediënten, met uitzondering van de groene kruiden, door elkaar en laat het mengsel 2,5 uur trekken op een zacht vuur. Laat het niet koken. Laat de tapenade een nachtje rusten en voeg hierna de groene kruiden toe.

 

Kook de aardappelen in de schil gaar met wat zout en ontvel ze daarna. Verwerk ze met een stamper of een knijper tot puree. Meng de puree met de olijfolie, wat zout en een uitgeperst teentje knoflook.

 

Bestrooi de zeebaarsfilets met peper en zout en bak ze in een koekenpan met een scheutje olijfolie. Bak eerst de huidkant 3 tot 4 minuten en draai de filets dan om voor enkele minuten. De huidkant moet goudbruin en licht krokant zijn.

 

Doe, bij voorkeur met een spuitzak, de puree op de borden en schep hierop enkele lepels warme tapenade. Leg daarbij de zeebaarsfilet met de krokante huid naar boven.