Sardines uit de oven

 

Ingrediënten

 

scheut olijfolie

120 gram broodkruim van zuurdesembrood

80 gram pijnboompitten

2 tenen knoflook, uitgeperst

1 blikje ansjovis op olie, uitgelekt en fijngehakt

2 el kappertjes, grof gehakt

100 gram rozijnen

1 bosje peterselie, fijngehakt

rasp en sap van 1 citroen

16 verse sardines, schoongemaakt

1 sinaasappel, gehalveerd en in plakjes

10 laurierblaadjes

 

Bereidingswijze

 

Verhit de olijfolie in een koekenpan en bak hierin het broodkruim knapperig, doe in een kom. Bak in dezelfde koekenpan de pijnboompitten met knoflook even goudbruin en schep bij het broodkruim. Voeg bij dit broodkruimmengsel de ansjovis, kappertjes, rozijnen, peterselie, sap en rasp van de citroen en wat peper toe. Roer dit goed door elkaar.

 

Leg de sardines met het vel naar beneden op een snijplank en schep een lepel van het kruidenmengsel in het midden van de sardine (bewaar een beetje van de vulling). Rol de sardines op en leg de rolletjes in een ingevette ovenschaal met de opening naar beneden, met steeds een schijfje sinaasappel en laurierblaadje ertussen.

 

Bestrooi het restantje van het mengsel over de rolletjes en besprenkel met wat olie en een paar druppels water.

 

Bak de sardines 15-18 minuten in een voorverwarmde oven van 180 graden.

 

Laat iets afkoelen voor je dit gerecht serveert.

--

 

Dit recept is geschreven door Madelon de Joode. Ga voor meer recepten of een van haar kookboeken naar www.eet-puur.nl