Kerstkalkoen met abrikozenvulling

 

Kalkoen = kerstmis! In dit recept vul je de kalkoen en stoom je hem met verschillende groentes, voordat je de huid krokant roostert. Het vlees blijft hierdoor sappig, mals en bijzonder smaakvol.

We hebben kalkoenen van 2,5 tot 9 kilo. Bestel jouw exemplaar hier!

 

Ingrediënten

 

Kalkoen van 6 kilo

170 gram zachte boter

250 gram pancetta

1 ui, gehalveerd

1 prei, gehalveerd

1 winterpeen, gehalveerd

2 stengels selderij

halve bol knoflook

bosje tijm

een liter water

peper en zout uit de molen

 

Voor de vulling

 

1 kg worstvlees of kalfsgehakt

150 gram gedroogde abrikozen

150 gram witte broodkruim

1 ui, fijn gesneden

een halve eetlepel provinciaalse kruiden

2 tenen knoflook, fijn

3 theelepels brandy

peper en zout

 

Bereidingswijze

 

Verwarm de oven voor op 210ºC.

 

Begin met het maken van de vulling. Breng de abrikozen aan de kook in de brandy en een scheut water en laat ze weken tot ze zacht zijn. Laat de abrikozen uitlekken en hak ze fijn.

 

Doe alle andere ingrediënten voor de vulling samen met de abrikozen in een kom en meng goed. Breng op smaak met peper en zout.

 

Dep de kalkoen droog en kruid zowel de binnen- als buitenkant goed met peper en zout. Vul beide openingen van de kalkoen met het abrikozenmengsel. Smeer de hele kalkoen in met de zachte boter en bedek met de plakjes pancetta. Leg de kalkoen in een grote braadslede.

 

Verdeel de ui, prij, wortel, selderij, knoflook en tijm rondom de kalkoen. Giet er een liter water bij en bedek het geheel met aluminiumfolie. Zorg ervoor dat het aluminiumfolie de braadslede goed afsluit; het doel is om de kalkoen te laten stomen.

 

Zet de braadslede 45 minuten in de oven. Verlaag na 45 minuten de temperatuur tot 170ºC en laat de kalkoen nog 2 uur garen. Verwijder het laatste half uur het aluminiumfolie en haal de pancetta weg. 

 

Zet de oven weer op 200ºC en rooster de kalkoen totdat de huid mooi goudbruin en krokant is. Zodra dit het geval is, haal je de kalkoen uit de oven. Laat hem minimaal een half uur rusten buiten de oven.

 

Serveer de kalkoen met de groentes op een grote schaal en snijd aan tafel.