Iberico spareribs met pruimenmarinade

 

Ingrediënten

 

2 Iberico ribben

 

Voor de marinade

 

4 eetlepels ketchup

4 eetlepels bruine suiker

1 theelepel geperste knoflook

200ml sojasaus

2 eetlepels zoete chilisaus

2 theelepels paprikapoeder

2 theelepels honing

200ml sherryazijn

200 gram pruimen, ontpit

200ml water

zout en peper

 

Bereidingswijze

 

Begin met het maken van de marinade. Doe hiervoor alle ingrediënten in een pan en breng aan de kook. Laat 10 tot 15 minuten zachtjes koken totdat de pruimen zacht zijn en de marinade iets ingekookt is.

 

Laat de marinade afkoelen en doe de inhoud van de pan in een blender. Draai de marinade volledig glad.

 

Smeer de Iberico spareribs in met de marinade (bewaar een beetje voor later) en laat een uur in de koelkast intrekken. Verwarm ondertussen de oven voor op 130°C.

 

Leg de ribben met de marinade in een ovenschaal en voeg daaraan 200ml water toe. Dek de schaal af met aluminiumfolie en gaar de spareribs zo’n 4 uur in de oven totdat het vlees gaar en zacht is. Smeer de spareribs in met het restje van de marinade. Laat het vlees afkoelen in de koelkast.

 

Leg de koude ribben op een hete barbecue of grill en geef ze in enkele minuten een krokant, glimmend korstje. Serveer direct met een zomerse groene salade, lenteui, gouden en rode pruimen.