Het aspergeseizoen gaat weer van start. Maak daar dankbaar gebruik van, asperges zijn heerlijk en erg gezond. Ze bevatten bijvoorbeeld veel vitamine E, erg belangrijk voor je weerstand. Zeker nu ’t lenteweer nog behoorlijk onzeker is.

Heilbot met asperges en snelle mosterdsaus

4 personen

  • 12-16 witte asperges
  • 4 stukjes verse witvis met huid; heilbot, kabeljauw, griet
  • olijfolie
  • 1 bos wortelen, schoon geschrapt
  • 2 eidooiers
  • 2 el grove mosterd
  • boter

Verwarm de oven voor op 180 °C.

Schil de asperges met een dunschiller rondom van vlak onder het kopje naar beneden. Snijd of breek de houtachtige onderkanten eraf en snijd ze in drieën. Kook de asperges 8-10 minuten in een pan met ruim kokend water en wat zout. Draai het vuur uit en laat de asperges in het warme vocht nog eens 8-10 minuten gaar worden.

Bestrooi de stukken vis met peper en zout en besprenkel rondom met olie. Leg de vis met de huid naar boven in een ovenschaaltje en bak in ongeveer 12-15 minuten gaar maar nog sappig.

Snijd de wortelen in schuine stukken van ongeveer 2 cm. Kook ze in ongeveer 10 minuten beetgaar in licht gezouten water.

Giet de asperges af en vang ongeveer 400-500 ml van het kookvocht op in een steelpan. Houd de asperges met een klontje boter warm in de pan met deksel. Vlak voor het serveren zet je het vuur onder de pan nog even aan. Doe met de wortelen hetzelfde, deze kun je eventueel bij de asperges doen.

Verwarm het kookvocht tegen het kookpunt aan en roer er de mosterd door, breng op smaak met peper en zout en een klontje boter. Roer met een garde goed door. Draai het vuur lager en voeg, al roerend, de eidooiers toe. Blijf net zolang roeren tot je een mooi gebonden saus krijgt. Proef of de smaak naar wens is. Je kunt eventueel wat verse kruiden toevoegen, een druppel citroensap of een snufje nootmuskaat.

Verdeel de asperges en wortelen over verwarmde borden, leg hier een stukje vis op en serveer er de saus bij. Lekker met wat gekookte rijst of een aardappeltje.

--

Dit recept is geschreven door Madelon de Joode. Ga voor meer recepten of een van haar kookboeken naar www.eet-puur.nl