Gevulde bietjes met Bulgur en Dukkah

 

Ingrediënten

 

6 stevige rauwe zomerbietjes

2 el korianderzaad

halve bos verse peterselie

4 stengels bleekselderij

200 g fijne bulgur

4 el Turkse paprikapasta (tatli)

1 el (Turkse) tomatenpuree

ciderazijn

frisgroene olijfolie

peper en zout

4 el dukkah

 

Bereidingswijze

 

Schil de bietjes rondom en kook ze in ca. 20 minuten in ruim kokend water gaar (eventueel in aparte pannen om verkleuring tegen te gaan). Afgieten en af laten koelen.

 

Rooster ondertussen het korianderzaad geurig in een droge hete koekenpan. Laat op een bord afkoelen.

 

Snijd de peterselie fijn. Was en snijd de bleekselderij fijn.

 

Meng in een kom de bulgur met de paprikapasta, tomatenpuree, korianderzaad, peterselie, bleekselderij en breng op smaak met wat azijn, flinke scheut olijfolie en wat peper en zout.

 

Hol de gekookte bietjes uit met een lepel en vul de bietjes met de bulgursalade.

 

Bestrooi de gevulde bietjes met wat dukkah en sprenkel er wat olie en azijn over.

 

Snijd de stukjes biet (van het uithollen) wat fijner en meng door de bulgursalade, geef deze er apart bij. Lekker met gegrilde kebab en/of een groene salade.

 

Wat kunnen we verder nog met dukkah?

- Dip gekookte gepelde kwarteleitjes in de dukkah en serveer als snack of hapje
- Bestrooi gebakken of gekookte eitjes met dukkah
- Meng wat dukkah door een klassieke vinaigrette voor over een (fruit)salade
- Uitgekeken op je avocado toast? Strooi er flink wat dukkah over
- Bestrooi gebakken, gegrilde, gepofte, geroosterde of rauwe groenten met dukkah
- Over labne met wat olie of gewoon met wat olie om brood in te dippen
- Crudité dippen in hummus of yoghurt en daarna dippen in dukkah

 

--

 

Dit recept werd eerder gepubliceerd op 22 juli 2017 in de Volkskrant.

 

Receptuur: Nadia Zerouali

 

Foto: Sven Benjamins & Gonnie Constancia