Gepofte zoete aardappel & pompoen met sumak

 

Ingrediënten

 

2 zoete aardappels

1 kleine flespompoen

4 eetl. sumak

peper en zout

4 eetl. walnootolie

1 teentje knoflook

2 dl dikke yoghurt

2 plukken little gem

rozenknopjes

 

Bereidingswijze

 

Verwarm de oven voor op 180 graden of steek de barbecue aan en wacht totdat de kooltjes een dun aslaagje hebben. Boen de aardappels en pompoen goed schoon. Leg elk stuk groente op een ruim vel aluminiumfolie. Bestrooi met wat sumak, peper en zout en druppel er royaal walnootolie over. Vouw goed dicht en pof ze in het midden van de oven of op de barbecue in 40 minuten gaar.

 

Pel en pers het teentje knoflook fijn. Meng de yoghurt met de knoflook, wat sumak, peper en zout.

 

Verdeel de gepofte groenten over borden, leg er een pluk sla naast. Verdeel de yoghurt in schepjes over het gerecht. Druppel wat extra walnootolie erover. Bestrooi met wat peper, zout en sumak. Verkruimel de rozenknopjes erover. Serveer direct.

 

Wat kun je verder doen met sumak?

 

Geen citroenen in huis? Meng sumak met wat warm water, laat even trekken en je hebt friszuur water.

 

Maak een simpele saladedressing van wat sumak, een flinke scheut olijfolie en wat peper en zout.

 

Meng sumak door wat zout flakes en zet op tafel om op het laatst over een gerecht te strooien.

 

Marineer vlees, vis, kip of groente in sumak, knoflook, olijfolie, peper en zout voor het grillen.

 

Meng een schepje sumak, za'atar en een geperst teentje knoflook door brooddeeg voor een Arabisch tintje aan je brood.

--

Dit recept werd eerder gepubliceerd op 29 juli 2017 in de Volkskrant. 

Receptuur: Nadia Zerouali

Foto: Sven Benjamins & Gonnie Constancia