De beroemde Brabantse Wal Asperge onderscheidt zich van haar soortgenoten door de licht zilte smaak. Die wordt gevormd door het ondergrondse water dat vanaf de Kalmthoutse Heide een weg door de Brabantse Wal richting Zeeland zoekt en de zilte zeelucht die vanaf Zeeland over de Wal waait.

Brabantse Wal asperges met maïskip, voorjaarspaddenstoelen en tuinboontjes en bonenkruid

In 2016 is de Brabantse Wal Asperge erkend als Europees Streekproduct en staat het in het rijtje van Goudse Kaas, Parmaham en Ibericoham; goed gezelschap dus.

Voor vier tussen gerechten of twee hoofdgerechten

 

Bestrooi de maïskip met peper en zout en braad rondom bruin in een braadpan met boter. Zet de maïskip hierna in een braadslee en overgiet met de braadboter. Zet de braadslee 25 minuten in een oven van 180 ̊ C, draai de kip om en zet weer 25 minuten in de oven. Als de maïskip uit de oven komt laat je hem 15 minuten afgedekt met aluminiumfolie rusten.

Doe de asperges in een brede pan en zet ze net onder koud water, wat zout en een klein beetje foelie. Breng alles aan de kook. Zet nu het vuur laag en laat de asperges ca. 5 min. koken. Haal vervolgens de pan van het vuur en laat de asperges nog 10 minuten doorgaren in het warme kookwater. Houd de deksel op de pan. Om de gaarheid tussentijds te controleren snijd je een klein stukje van de asperge af om te proeven.

Verdeel de maïskip door de poten naar buiten te klappen, los te snijden en nog een keer in tweeën te snijden. Snijd de borsten van het karkas en snijd deze vervolgens in plakjes te snijden.

Haal de tuinbonen uit de peul en blancheer ze 3 minuten in kokend water met zout. Bij de allergrootste tuinbonen kun je ook het buitenste velletje nog verwijderen voor een nog zachtere smaak. Borstel indien nodig de paddenstoelen schoon en snijd ze als dat nodig is in stukken. Bak de paddenstoelen rustig in boter en breng op smaak met peper en zout. Verwarm op het laatst ook de tuinboontjes in wat boter met peper en zout en voeg het gesneden bonenkruid toe.

Leg de droog gedepte warme asperges op een warm bord. Leg hier de delen van de maïskip op, als de kipdelen teveel zijn afgekoeld, kun je ze altijd nog even terug zetten in de hete oven. Schep de paddenstoelen en de tuinbonen erbij. Eet smakelijk!