Aziatisch gemarineerde BBQ Shortribs

 

Ingrediënten

 

Voor het pekelen

 

2 kilo shortribs

250 gram zout

1 steranijs

5 kruidnagels 

 

Voor de marinade

 

2,5 liter kippenfond

300 gram suiker

60 ml bonenpasta

150 ml droge sherry

300 ml sojasaus

4 tenen knoflook, fijn

4 chilipepers

10 kruidnagels

5 steranijs

3 gram venkelzaad

2 kaneelstokjes

de zeste van een mandarijn

 

Om te garneren

 

50 gram geroosterde pinda’s, gehakt

2 bosuitjes, in ringen

1 chilipeper, in ringen

 

Bereidingswijze

 

Begin met het pekelen van het vlees. Doe het zout, de steranijs en kruidnagels in een grote pan met twee liter water en breng aan de kook. Haal van het vuur zodra het zout is opgelost en laat afkoelen.

 

Leg de shortribs in een diepe bak of schaal en giet het afgekoelde vocht erover totdat het vlees onder staat. Bedek en zet weg in de koelkast voor een uur.

 

Haal de shortribs uit de pekel en spoel kort af onder stromend koud water. Dep het vlees droog met keukenpapier.

 

Doe alle ingrediënten voor de marinade in een grote pan een breng aan de kook. Laat zachtjes koken voor 30 minuten.

 

Leg de ribben in het vocht en laat het vlees rustig garen voor 2 tot 3 uur. Zet het vuur hierna uit en laat het vlees in het vocht afkoelen. Zet de ribben in het vocht voor 24 uur weg in de koelkast, het liefste met wat gewicht op de bovenkant, zodat de ribben mooi in vorm blijven.

 

Haal het vlees uit de marinade en laat ongeveer een uur uitlekken op een rooster. Breng de rest van de marinade aan de kook en reduceer tot er een dikke glazuur overblijft.

 

Verwarm de barbecue tot 200 °C met direct vuur. Grill de shortribs 5 tot 10 minuten aan beide kanten, terwijl je ze regelmatig insmeert met de glazuur.

 

Zodra de shortribs een krokante korst hebben en mooi glanzen, haal je ze van de barbecue. Besprenkel met de pinda’s, bosuitjes en chili.