Luchtig basilicumbrood met ricotta en gerookte zalm

8 personen

brood:

400 g (spelt)bloem

1 ui, fijngesnipperd

2 tenen knoflook, uitgeperst

½ el zeezout

3 el yoghurt

1 el bakpoeder

3 kleine eieren of 2 grote eieren

1 tl honing of suiker

200-300 ml olijfolie

1 grote hand verse basilicumblaadjes, grof gehakt

 

ricottacrème:

250 g ricotta

2 el peterselie, fijngehakt

2 el bieslook, fijngehakt

2 el citroenrasp

2 el olijfolie

1-2 el yoghurt of water

 

300 g gerookte zalm

partjes citroen

 

extra: bakblik van ongeveer ø 25 cm.

 

Bereidingswijze

 

Verwarm de oven voor op 180 °C.

 

Meng alle ingrediënten voor het brood in een mengkom met een garde goed door elkaar.

Schep het beslag in een ingevet bakblik. Schuif het bakblik in het midden van de oven en bak het brood in ongeveer 20 minuten gaar en goudbruin. Laat het brood afkoelen op een rekje.

 

Roer met een vork de ingrediënten voor de ricottacrème goed door elkaar in een kom en breng op smaak met peper en zout.

 

Snijd het brood horizontaal doormidden en bestrijk de onderste laag met de ricottacrème.

Leg de plakjes zalm luchtig op de crème en leg de bovenste helft van het brood hierop en garneer met partjes citroen. 

 

Serveer het brood op een groot plat bord en snijd ze in mooie taartpunten. Serveer er eventueel een groene salade bij.

 

--

Dit recept is geschreven door Madelon de Joode. Ga voor meer recepten of een van haar kookboeken naar www.eet-puur.nl