De 10 lekkerste steaks

die deze zomer niet op je barbecue mogen ontbreken

Wie houdt er nou niet van de smaak van een malse, verse gegrilde steak van de barbecue? Alleen is de ene steak de ander niet. Dat is ook niet gek, als we van Superslager Piet van den Berg horen dat een rund verdeeld kan worden in wel 36 technische delen. Het eten van de perfecte steak begint met het kiezen van het juiste deel van het rund. Bij Nice to Meat zijn de mogelijkheden eindeloos. Zij selecteren en kopen vlees van verschillende rassen over de hele wereld.

 

 

De kwaliteit van een steak wordt, na de keuze voor het deel, bepaald aan de hand een aantal factoren; zo hebben bijvoorbeeld ras, voeding, marmering en rijping allemaal invloed op hoe jouw steak uiteindelijk smaakt. Het kiezen van de juiste steak kan je zorgvuldig voorbereide barbecue daarom nog nét even wat beter maken. Om er zeker van te zijn dat de juiste steak bij jou op het bord belandt, hebben we de verschillende opties met Nice to Meat doorgenomen. Hierbij onze favorieten in een handig overzicht waarmee je moeiteloos zou moeten kunnen scoren bij iedere vleesliefhebber!

 

Porterhouse

  

De porterhouse wordt vaak de koning der steaks genoemd. Niet zo gek, gezien hij eigenlijk uit twee verschillende steaks bestaat. Twee voor de prijs van één dus! De ene kant bestaat uit entrecote en de andere uit het brede gedeelte van de ossenhaas. De porterhouse wordt dik afgesneden en weegt al snel ruim een kilo. De steak leent zich perfect voor de grill of barbecue.  Bereiding vereist wel wat skills, omdat het vlees dichtbij het bot wat minder snel gaart dan de rest. 

 

T-Bone

 

Deze steak is vernoemd naar zijn t-vormige bot. De t-bone lijkt qua uiterlijk behoorlijk op de porterhouse, maar er is weldegelijk een groot verschil! Hij wordt namelijk meer aan de voorkant van het rund gesneden, waardoor met name het deel ossenhaas veel kleiner is. Ook de entrecote is wat kleiner aan de voorkant, waardoor deze stoere steak, afhankelijk van het ras, ‘slechts’ tussen de 500 en 800 gram weegt.

 

Flanksteak

 

Een van de underdogs in deze lijst, hoewel de flank, afkomstig uit de vang van het rund, steeds meer aan populariteit wint. Het deel heeft een vrij lange draad en behoorlijk wat bindweefsel, wat het vlees een fantastische smaak geeft maar ook iets minder mals maakt. De flank is populair in Zuid-Amerika en wordt daar vaak gemarineerd en op de barbecue gegrilld. Snijd de steak na het grillen altijd op de draad!

 

Housesteak

 

Deze grote onbekende wordt gesneden van de sucade. Sucade? Jazeker! Deze verborgen juweel ligt in de schouder van het rund. In Nederland altijd al geroemd als draadjesvlees, vanwege de mooie structuur en smaak die ontstaat bij langzame garing. Maar wist je dat je sucade van Black Angus runderen, na het verwijderen van de zeen, ook perfect als biefstuk kan bakken? Bij Nice to Meat noemen ze die biefstuk ‘Housesteak’. Vol smaak door de marmering en botermals. Perfect voor rode bereiding op de BBQ of grill.

 

Entrecote

 

Een absolute klassieker en te vinden in ieder goed steakhouse. De entrecote heeft over het algemeen de perfecte combinatie van malsheid en marmering. Het randje vet geeft de steak tijdens het grillen ook nog eens een smaakinjectie. Veel liefhebbers eten de entrecote het liefst rare, waarmee de delicate smaak en natuurlijke malsheid nog maar eens benadrukt worden. Wereldwijd kom je deze favoriet op de menukaart tegen als clubsteak of New York strip.

 

Rib-eye

 

Vergeleken met de entrecote is de rib-eye iets malser en vetter en is daarom wereldwijd sinds jaar en dag bij veel vleesliefhebbers de favoriet. Door de marmering en het vetoogje blijft het vlees na het grillen super sappig en mals. Wanneer je op zoek bent naar nog meer smaak en een stoere presentatie, kan je ook kiezen voor de rib-eye met daaraan een ribbeen. Deze steak wordt dan ‘primerib’ genoemd. 

 

Longhaas

 

Niet de allermalste steak op het menu, maar wat de longhaas tekort komt aan malsheid, maakt het meer dan goed met smaak. Het is de spier van het rund die de longen laat bewegen. Doordat de spier constant in beweging is, heeft het vlees een behoorlijke grove structuur, maar daardoor ook een intense rundvleessmaak. Marineer de longhaas eventueel en grill daarna kort op hoog vuur of een hete barbecue. Serveer rare en snijd het vlees op de draad voor het beste resultaat.

 

Picanha steak

 

De picanha is erg populair in met name Brazilië en wint wereldwijd snel terrein. De steak wordt gesneden van het staartstuk, een driehoekig stuk vlees, dat bovenop de rump ligt. Het unieke van het staartstuk is dat hij volledig bedekt is met vet. Het vlees en de structuur van de picanha lijkt daardoor enigszins op die van de entrecote. Het vlees is perfect geschikt om medium-rare te bereiden.

 

Rumpsteak

 

De rump is een relatief mager deel van het rund en wordt gesneden van de bilpartij. Het is de steak die de normale biefstuk, zoals wij die kennen, het meest benadert. De rumpsteak kan als biefstuk perfect in de roomboter gebakken worden, maar doet het in blokjes op een spies of als saté  op de barbecue ook bijzonder goed.  

 

Tournedos

 

De tournedos, of ossenhaas, is de meest malse biefstuk die er is. Het vlees smelt weg op je tong! Omdat de ossenhaas tegelijk ook een van de magerste delen van het rund is, is de steak vrij neutraal van smaak. Daarom wordt de tournedos vaak gewikkeld in spek en geserveerd met saus. Geef de tournedos bij het bakken rondom gelijk een korstje, zodat alle sappen en smaken bewaard blijven.