Bonen uit Tarbes, gedroogd 1 kg

Vanilla Venture

P420007

De gedroogde versie van de beroemde witte boon uit Tarbes. Verdubbelt ruim in gewicht na weken en langzame bereidingen in tal van stoofgerechten. Betere zijn niet te vinden.

 

De gedroogde versie van de beroemde witte boon uit Tarbes. Verdubbelt ruim in gewicht na weken en langzame bereidingen in tal van stoofgerechten. Betere zijn niet te vinden.

 

Je hebt het maar wat goed als boon om op te groeien in de omgeving van Tarbes (vlak bij Lourdes), niet ver van de Spaanse grens. Het is lekker warm daar, vanuit je staak heb je uitzicht op de Pyreneeën en de mensen die je verzorgen zijn op bijna religieuze wijze trots op je. Sommigen noemen je de Rolls-Royce onder de bonen.

Deze beroemde witte ‘haricot tarbais’ (tarbais-boon of boon uit Tarbes) heeft een beschermde herkomstbenaming (IGP) en draagt sinds 1997 het ‘Label Rouge’, een vertrouwd kwaliteitskeurmerk dat strenge eisen stelt aan authentieke Franse producten. Ook deze delicate boon hebben we aan Columbus te danken (nam hij mee uit Zuid-Amerika) die in de vroege 16e eeuw rond Tarbes het ideale klimaat vond. Begin 19e eeuw waren er maar liefst 14.000 hectaren met bonenstaken beplant die bij elkaar ongeveer een miljoen kilo opbrachten. Zijn populariteit schommelde, maar hij is nu weer vol in zwang.

Deze gezonde boon verdubbelt in gewicht (eenmaal geweekt) en traditioneel belandt de smetteloos witte boon in de cassoulet (bonen, spek en tomatensaus). Dat weken hoort bij voorkeur te gebeuren in zacht water (da’s beter voor het dunne vlies) en wel een hele nacht; bonen behoren dan ook onmiskenbaar tot het slow food-hoofdstuk van elk kookboek. En laat de Belgische schrijver Louis Paul Boon (…) nou geschreven hebben: ‘wie een goede cassoulet achter de kiezen heeft, die slaat een boer van zijn paard’. Hij zal het weten, denken wij dan.

Gewicht1 kg
HerkomstFrankrijk
Accept

Om u beter van dienst te kunnen zijn maakt Direclyfrom.nl gebruik van cookies. Als u onze site blijft gebruiken gaat u akkoord met het gebruik van deze cookies.